4 elementa

Kao što je već rečeno u Motivaciji, osnovna analiza natalne karte započinje od položaja planeta u elementima gdje započinje procjena namjere nečijeg kriminalnog ponašanja. Rijetko se kada kriminalac specijalizira za samo određen tip djelovanja, pa i raspored planeta po elementima i uticaj ponekad nejasan. Ipak, dobro je znati slijedeće o elementima:

  • vatra (Ovan 1k/Lav 5k/Strijelac 9k) - djela iz čiste egocentričnosti, želja za moći, dokazivanjem, političke ili religiozne ideologije.
  • zemlja (Bik 2k/Djevica 6k/Jarac 10k) - koristoljublje, zloupotreba položaja, korupcija.
  • voda (Rak 4k/Škorpija 8k/Ribe 12k) - djelo kao posljedica straha i obrane, laganje, prevara;  voda ukoliko poremećena, ima nestabilan emotivni sklop.
  • zrak (Blizanci 3k/Vaga 7k/Vodenjak 11k) - hladno planirani zločni, djela iz predumišljaja.
Uglavnom se uvijek traže dva dominantna elementa u karti. Postoji pravilo u ovoj teoriji kada se u natalnoj karti nađe potpun nedostatak određenog elementa (1 ili nijedna planeta u određenom elementu) gdje radi potrebe za kompezacijom nedostatka, natus upravo djeluje najviše kroz područje koje mu nedostaje. Potrebno je obratiti pažnju i na analogiju sa položajem planeta u kućama.

PRIMJER: Svakako bi tipičan uspješan kradljivac koji sretno živi od svojih krađa trebao imati naglašena dva elementa, zemlju radi koristi i zrak radi hladnog i promišljenog djelovanja. Jack MacLean je bio toliko uspješan da je od ukradenog novca uspio kupiti dva aviona, helihopter i dvije kuće. Naglašeni zrak (tri planete, Asc, MC) daje osobu visokih intelektualnih sposobnosti koja promišlja i planira svoja djela. Jak vatreni element (4 planete) naglašava potrebu da se kroz svoje aktivnosti dokazuje i prikaže moćnim. Naglašena vatra voli da se busa o prsa i hvali svojim postignućima. Ono što je zanimljivo u MacLeanovoj karti jest potpun nedostatak zemljanog elementa što ga upravo usmjerava radi osjećaja neadekvatnosti u materijalno područje života. S jedne stane osoba kojoj nedostaje smisao za praktično, za novac i poslovan uspjeh, a s druge strane sva aktivnost usmjerena upravo u to područje uz potrebu da se dokaže uspješnim i sposobnim.
Što se tiče položaja planeta po kućama, težnju za uspjehom naglašava položaj vladara 10.k (status, karijera, uspjeh) Uran u 1.k (ja), zatim vladar 2.k (novac, vrijednosti) Mjesec u 1.k (ja), a te dvije planete u konjukciji određuju MacLean-a kao osobu (1k) koja većinu svog života i onog što radi usmjerava na postizanje određenog statusa u materijalno/financijskom pogledu. Naglašena je i 6k, također zemljana, gdje se nalaze tri planete, od kojih je jedna vladar karte (ME, Asc Ge), što opet ukazuje na to da je MacLean većinu svog vremena usmjeravao na posao (6k).


Kada ne bi znali da se radi o kriminalcu, iz analize naglašenih elemenata mogli bi tek zaključiti da je ovo horoskop inteligentne i promišljene osobe usmjerene na karijeru, poslovan uspjeh, a posebno financije i vrlo uspješno stjecanje materijalnih bogatstava. Zato iduće što treba pogledati jest glavno dostojanstvo planeta (sjedište, egzaltacija, izgon i pad). Svakako je neobično u ovom horoskopu da od 10 planeta tek jedna planeta ima dostojanstvo, i to nepovoljno. Venera u Škorpionu u izgonu u 6k. Ovo je kuća rada i navodi na pitanje šta nije u redu s MacLeanovim poslovima? Teškoće pri zapošljavanju? Loši odnosi s kolegama? Ne baš. Venera vlada Bikom u 12k što ukazuje na mogućnost bogaćenja (Bik) tajnim, skrivenim, nelegalnim (12k) putevima. Venera je u konjukciji sa Jupiterom  vladarem 7k (drugi ljudi). Venerin vladar je Pluton (pohlepa, gramzivost, otimačina) u 3.kući koja se odnosi na razmišljanja, glavnu mentalnu preokupaciju, ali i na pisanje (napisao je knjigu). O kakvoj to otimačini MacLean  razmišlja (3k) najveći dio svog vremena, a tiče se njegovog posla? Venera u 6k posla u Škorpionu, kako je rečeno, nepovoljna po dostojanstvu, a njezin vladar Pluton (otimačina, pljačka) u 3.k radi konjukciju na Saturna (sigurnost). Ova pak planeta dolazi iz 8k koja se odnosi na novac i vrijednosti drugih ljudi. Dakle, sva inteligencija i sposobnost stjecanja usmjerena je na tuđi novac/vrijednosti čime želi osigurati budućnost. Iz ovog se primjera vidi da čak i tipičan kradljivac motiviran koristoljubljem može imati istaknute i neke druge elemente u natalnoj karti.