Potreba vs. pravilo

'...žena je bila na samrti, bolesna od rijetke bolesti. Postojao je lijek za koji su liječnici smatrali da je može izliječiti. Cijena izrade lijeka bila je velika, a ljekarnik je naplaćivo i deset puta više za njegovu izradu. Hainz, suprug oboljele žene, pokušao je sakupiti novac za lijek, ali nije uspio. Zamolio je ljekarnika da mu proda lijek po povoljnijoj cijeni, na što je ovaj odbio, želeći zaraditi na svom lijeku. Hainz je bio očajan i provalio u trgovinu tog ljekarnika i ukrao lijek.' (Heinzova Dilema, L.Kohlberg)



Heinzov postupak je u moralnom pogledu diskutabilan, ljudski život naspram krađe koja spada u kažnjivi oblik ponašanja. U astrologiji je moral prikazan simbolički preko serije 9, a zakon kao skup pravila koje je donijela određena institucija unutar neke države kao posrednik odnosa među ljudima serija 10. U analizi natalne karte tako je potrebno obratiti posebnu pažnju na Saturna, 10. kuću i znak Jarca jer ista opisuje odnos sa autoritetima i ponašanje pojedinca kad su u pitanju pravila pod kojima mora da živi.
Kao što svaka serija ima svoj komplementarni par čime je prikazan odnos na relaciji pojedinac - društvo, tako i serija 10 koja govori o odnosu sa autoritetima i pravilima stoji nasuprot serije 4 (Mjesec, 4.k, Rak) koja opisuje obitelj i korijene.
Prvi susret čovjeka sa zajednicom dolazi upravo kroz obitelj koja mu tokom razvoja pomaže da nauči zadovoljiti svoje potrebe na odgovarajući način. Zadovoljene osobne potrebe između ostalog daju i emocionalnu sigurnost (serija 4), što je primarna ljudska težnja i potreba, ali ta emocionalna sigurnost mora da bude usklađena sa nasuprotnom serijom 10, odnosno u harmoničnom odnosu s drugima čiji je država (serija 10) preko svojih zakona posrednik. Disbalans ovih dviju serija govori o poremećenom odnosu s autoritetima, o životu van pravila društva, a koji je na štetu ostalih ljudi.
Kako je Heinzov postupak moralno diskutabilan, kroz seriju 9 biti će pokazatelja i za i protiv. U prethodnim primjerima natalnih karata bilo je mnogo pokazatelja narušene osi 3 i 9 s obzirom da se radilo o težim prijestupima koji bi u gotovo svakom društvu bili moralno neprihvatljivi, međutim, kada se govori o kažnjivim oblicima ponašanja, ispred morala i serije 9 stoji serija 10 koja se odnosi na ono što je društvo konkretno odredilo kao ispravno ili neispravno i ostavilo gotovo ništa ili malo prostora za dvojbu i diskusiju.
Serija 4 u natalnoj karti opisuje obitelj iz koje pojedinac dolazi, te govori o njegovim emocionalnim potrebama i sposobnosti da iste zadovolji na adekvatan način. Mjesec i njegov dispozitor, 4.k, vladar 4.k i planete u 4.k, uz znak Raka, ukoliko nisu dobro postavljeni u dostojanstvu i oštećeni malefičnim planetama, ukazuju na emocionalan disbalans, problematičnu obitelj i teškoće prilikom razvoja emocionalnog sklopa ličnosti. Narušena serija 4 još uvijek čovjeka ne čini kriminalcem, jer nisu svi koji su odrasli u teškim obiteljskim uvjetima krenuli putem kriminala, ali ukoliko je uz ovu seriju narušena i serija 10 (Saturn i njegov dispozitor, 10.k, Jarac) ovo je već snažan pokazatelj koji zajedno sa disharmoničnom osi  3 - 9 utiskuje put kažnjivim oblicima ponašanja.

PRIMJER 1:
Mariano Aprile, prevara osiguranja
serija 4:
- Mjesec u padu u Škorpiji, 0 NE, 90 UR
- Mjesečev dispozitor Mars u izgonu u Biku, 90 PL
- vl. 4.k ME0PL
serija 10:
- Saturn peregrin (bez dostojanstva, lutalica)
- Saturnov dispozitor, ujedno i vl. 10.k Jupiter 0 NE

PRIMJER 2
David Carpenter, serijski ubojica, silovanje, otmica.
serija 4:
- Mjesec peregrin u Djevici, 0 NE
- u 4.k Mars 0 UR, 90 SA, 90 PL
- u Raku Pluton u t-kvadratu sa MA, UR i SA
serija 10:
- Saturn u t-kvadratu sa PL, MA; i UR
- vl. 10.k Venera peregrin u Blizancima 90 NE

PRIMJER 3
Donald Kinman, nekoliko ubojstva, oružane pljačke
serija 4:
-  Mjesec u izgonu u Jarcu, 90 MA, 90 PL
-  u Raku Mars u padu 0 PL, i PL 90 SA
- vl. 4.k Saturn 90 PL
serija 10:
- Saturn 90 PL
- u Jarcu izgnani Mjesec 90 MA, 90 PL
- u 10.k PL 90 SA
- vladar 10.k Mjesec u izgonu u Jarcu 90 MA, 90 PL