Sunce - volja i svijest



Sve ljudske aktivnosti nastaju i razvijaju se na temelju djelovanja svjesnih i voljnih elemenata, koji kao subjektivne pokretačke snage usmjeravaju te aktivnosti, pa je tako i kod kriminalnog ponašanja.... (M.Singer, Kriminologija)

Volja i svijest čovjeka u natalnoj karti pojedinca prikazana je Suncem. Što je Sunce bolje postavljeno svijest je razvijenija i volja jača. Svaka planeta, pa tako i Sunce, se procjenjuje prema dostojanstvu (položaj u znaku), položaju u kući, prema aspektima i stanju vladara (dispozitora).

Dostojanstvo planeta (sjedište, izgon, egzaltacija, pad)

Snagu Suncu daje njegov znak sjedišta Lav, te Ovan gdje je ushićeno (egzaltirano). Volju slabe znaci izgona Vodenjak i pada Vaga. U Strijelcu je Sunce povoljno u znaku svog tripliciteta (vatreno trojstvo). U ostalih 7 znakova Sunce nema dostojanstvo pa se kaže da je peregrin (lutalica, beskućna). Svaka peregrin planeta reagira i dobro i loše, iako je sklonija da pokaže lošiju stranu.

Položaj Sunca u kući

Povoljnost planeta opada u malefičnim kućama 6. k.(bolest), 8. k. (smrt, seks, nasilje) i 12.k. (kronične bolesti, zatvorene ustanove, bolnica, zatvor, tajne). Dobar položaj nose uglovne kuće 1., 4, 7 i 10.

Aspekti

Na kvalitetu Sunca utiču i njegovi odnosi (aspekti) sa ostalim planetama. Kvadrati (90°) i opozicije (180°), iako u većini natalnih karata jesu aspekti borbe i izazova, koji dugoročno vode k uspjehu, često Suncu oduzimaju snagu, slabe volju i sužavaju svijest. Konjukcije (0°) mogu biti i harmonične i neharmonične što zavisi od više faktora (priroda planeta benefična ili malefična, njihovo dostojanstvo, na konjukciju dolazi frustrirajući kvadrati i/ili opozicija, itd). Harmonizirajući uticaj na Sunce imaju trigoni (120°) i sekstili (60°), ali njihova jačina povoljnog uticaja zavisi i od samog dostojanstva planeta koji su u međusobnom odnosu.
Sunce i/ili njegov dispozitor u konjukciji, kvadratu i/ili opoziciji sa maleficima (Mars, Saturn, Uran, Neptun, Pluton) imaju tendenciju da pokažu svoju lošu stranu ukoliko za to postoje naznake u ostatku natalne karte. Harmoničan uticaj imaju aspekti sa beneficima Mjesecom, Merkurom, Venerom i Jupiterom.

Dispozitor

Kod procjene stanja Sunca u natalnoj karti potrebno je obratiti pažnju i na stanje njegovog vladara (dispozitora). Snažno Sunce sa slabo postavljenim dispozitorom s vremenom gubi na snazi, dok slabom Suncu jak dispozitor snaži volju i širi svijest.


Svakako sama procjena stanja Sunca u natalnoj karti ne može odrediti nečiju sklonost ili nesklonost kriminalnom ponašanju, ali je jedan od osnovnih faktora pri analizi ličnosti svakog pojedinca.